4 universiteiten China halen top 100 wereldranglijst

Met 4 Chinese universiteiten in de top 100 en 7 Chinese universiteiten in de top 200 doet China het aardig in de ranglijst van beste universiteiten van QS. De hoogste Chinese vermelding gaat naar Tsinghua University te Beijing:

China’s Tsinghua University haalt voor het eerst de top 25, en staat daarmee op de 3e plek van Azië. Het is voor het eerst sinds 2006 dat het Chinese vasteland de top 25 van beste universiteiten ter wereld haalt.

De 5 hoogst genoteerde Chinese universiteiten zijn:

  1. Tsinghua University (25)
  2. Peking University (41)
  3. Fudan University (51)
  4. Shanghai Jiaotong University (70)
  5. Zhejiang University (110)

Het Chinese hoofd van QS’s wereldwijde educatie denktank Zhang Yan reflecteert voor China Daily op de prestaties van China’s topuniversiteiten:

De goede resultaten die China heeft gehaald in deze ranglijst tonen nogmaals het succes van het Chinese hoger onderwijs. China ontwikkelt zich van een ‘groot land met hoger onderwijs’ tot een ‘land met groots hoger onderwijs’. Het streven van Chinese hoger onderwijsinstellingen om tot de ‘universitaire wereldtop’ te behoren begint duidelijk zijn vruchten af te werpen. Dit is vooral te danken aan een toename in “hard power” door een verhoging van het volume van uitgevoerde wetenschappelijke onderzoeken en gepubliceerde proefschriften, de wereldwijde reputatie op academisch gebied en als werkgever, etc.

Op “soft power” gebieden als ‘de docent-student ratio’, ‘het percentage citaten en veranderingen in proefschriften’, ‘internationale professoren’ en ‘internationale studenten’, heeft China echter nog veel ruimte voor groei, hervorming en innovatie om binnen de universitaire wereldtop nog beter te presteren.

In Nederland haalde 5 universiteiten de top 100, met als hoogste notering de Universiteit van Amsterdam op plaats 55.


Vertaling vanuit het Chinees: Jianghu
Bronnen: China Daily, QS Chinese universiteiten, NOS