Tibet opent meer Chinese en internationale vliegroutes

De lokale overheid van Tibet en de Civil Aviation Administration of China (CAAC) hebben vandaag een overeenkomst getekend over de ontwikkeling van Tibet’s luchtverkeer. In het verdrag wordt onder andere besloten het luchtruim van Tibet verder te openen voor internationaal vliegverkeer, door onder meer nieuwe vliegroutes te openen tussen Tibet en Zuid-Oost Azië. Ook wordt het aantal vliegroutes tussen Chinese steden en Tibet uitgebreid. Dat bericht Xinhua, de officiële staatspers van China:

De betrokken partijen zullen een nog beter hulpbeleid gaan voeren. Tussen Lhasa en Chengdu zal een express luchtverbinding worden aangelegd, en er zal een aanmoedingsbeleid komen wat betreft het openen van vliegroutes tussen vliegvelden in Tibet en hoofdsteden van andere provincies, in het bijzonder steden die geschikt zijn voor hulpverlening aan Tibet, Jingjinji (Beijing, Tianjin, Hebei), de Yangtze River Delta en de Parelrivierdelta. Ook worden vliegmaatschappijen aangemoedigd om vliegroutes te openen tussen Tibet en Zuidoost-Azië en Zuid-Azië, om zo Tibet nog verder open te stellen voor de buitenwereld.

Ook zal China verder gaan met onder andere het subsidiëren van verlies lijdende Tibetaanse vliegvelden. De versnelde ontwikkeling van de Tibetaanse luchtvaart moet de Tibetaanse economie ten goede komen.

China investeert al jaren in de infrastructuur en toegankelijkheid van Tibet, waarvan het bekendste voorbeeld de Peking-Lhasa-spoorlijn uit 2006 is. Volgens China wordt hiermee de economie van Tibet vooruit geholpen, door een toestroom van onder andere toeristen en arbeidsmigranten. Critici wijzen op de gevolgen van de “sinificatie” die deze ontwikkelingen met zich meebrengen. Voor buitenlanders is Tibet nog altijd niet vrij toegankelijk zonder speciale vergunning en Chinese gids.


Vertaling uit het Chinees: Jianghu
Bronnen: Sohu, Xinhua