Rupert Murdoch in China: Xi Jinping, Weibo en Xiaomi

Mediamagnaat Rupert Murdoch was de afgelopen dagen in China, voor onder andere een bezoek afgelopen vrijdag aan de Chinese president Xi Jinping. Tijdens die ontmoeting verklaarde Xi Jinping dat China buitenlandse media verwelkomt in het land, en dat buitenlandse journalisten vrij over China mogen berichten.

Vandaag haalt Rupert Murdoch weer de hoofdpagina’s in China, door vanochtend een account te openen op Weibo, de Chinese social media dienst vergelijkbaar met Twitter. Binnen enkele uren had Murdoch meer dan 30.000 volgers. Zijn eerste Weibo post is geschreven in het Chinees:

Hallo, China! Ik ben erg blij om deze prachtige herfst weer China aan te doen, en om de kans te hebben gehad president Xi Jinping te ontmoeten, die op het punt staat een staatsbezoek te brengen aan Amerika. Tijdens onze ontmoeting verklaarde president Xi Jinping dat de open houding van China ten opzichte van buitelandse media zal worden voortgezet, en dat China buitenlandse journalisten verwelkomt om in China verslag te doen. Hier ben ik het van harte mee eens. De Amerikaanse en internationale media schenken allemaal veel aandacht aan het bezoek van Xi Jinping. Ik wens hem van harte een geslaagd staatsbezoek toe!

In zijn tweede Weibo bericht van enkele minuten later, wordt de bedoeling van het bezoek van Murdoch aan China nog duidelijker. Murdoch schrijft dat hij na zijn bezoek aan Xi Jinping ook een bezoek bracht aan Lei Jun, oprichter van China’s grootste smartphone farbrikant Xiaomi:

Iedere keer dat ik in China ben ontmoet ik de meest interessante en vitale mensen, in het bijzonder ondernemers. Gisterenmiddag ben ik samen met collega’s op bezoek gegaan bij Lei Jun van Xiaomi, die me allerlei Xiaomi producten heeft laten zien, en me uiteindelijk zelfs een tas vol cadeau heeft gedaan. Vandaag meteen gebruiken!

Veel Weibo gebruikers reageerden schertsend op dit bericht, omdat het alsnog verzonden was van een iPhone. Op de Weibo account van Xiaomi stond echter te lezen dat Murdoch zeer onder de indruk was, en dat er is gesproken over mogelijke vergaande samenwerking.

Chinese media concluderen dat Murdoch van plan is de Chinese markt (verder) te betreden:

Het bezoek aan China en het openen van een Weibo account van Murdoch, die in de tachtig is, is een duidelijk teken dat hij gebruik wil maken van de verbeterende banden tussen Amerika en China rond het staatsbezoek van Xi Jinping, met de bedoeling de eerste te zijn in de Chinese markt.

Vooral Murdoch’s gesprekken met Xiaomi’s voorzitter Lei Jun zetten aan tot denken. Als de vonk overslaat tussen Murdoch’s reusachtige financiële middelen, zijn media groep en Xiaomi, dat juist bezig is de internationale markt op te gaan, kunnen er heel vroeg grote resultaten geboekt worden op gebied van nieuwe media in China en Amerika.


Vertaling Chinees – Nederlands: Jianghu
Bronnen: Weibo, China.com.cn