Veranderingen permanente verblijfsvergunning voor China

Chinese media melden vandaag dat het in de toekomst gemakkelijker wordt voor buitenlanders om een permanente verblijfsvergunning voor China te bemachten. De Chinese “green card” is de heilige graal onder de expats in China, en heeft door zijn onbereikbaarheid een welhaast mythische status. China Daily schrijft:

Minister van openbare veiligheid Huang Ming deed vandaag melding van beleidsveranderingen waardoor meer buitelanders in aanmerking zullen komen voor permanent verblijf in China. De situatie aangaande diverse aanvragen voor permanent verblijf zal worden bijgesteld, en de voorwaarden voor talenten die een aanvraag voor permanent verblijf doen zullen worden versoepeld.

Ook NetEase bericht over de wetsveranderingen omtrent de Chinese permanente verblijfsvergunning:

Om de openstelling tot het buitenland te bevorderen en nog meer talent aan te trekken, zal het nieuwe beleid omtrent permanente huisvesting van buitenlanders in China de voorwaarden voor een aanvraag van permanent verblijf versoepelen. Er zal een mechanisme van sociale integratie en uniforme informatieverspreiding worden opgezet, en gerelateerde wetten en regels zullen met spoed worden verbeterd.

Voorwaarden voor permanente verblijfsvergunning China

Het is nog onduidelijk wat de nieuwe eisen zullen zijn voor een permanent verblijf in China, maar het is mogelijk dat de nieuwe regels omtrent “green cards” die eerder dit jaar enkel in Shanghai in zijn gegaan, in de toekomst landelijk gaan gelden.

In dat geval zou het landelijk mogelijk worden om een permanente verblijfsvergunning voor China aan te vragen voor buitenlanders die minimaal 4 jaar aaneengesloten in China hebben gewerkt, minimaal 600.000 RMB per jaar verdienen (zo’n 84.500 euro) en minimaal 120.000 RMB aan belasting betalen (zo’n 17.000 euro). Voor verreweg de meeste buitenlanders in China nog altijd even onbereikbaar, dus.


Chinees – Nederlandse vertaling: Jianghu
Bronnen: China Daily, NetEase, China Briefing