Google na 5 jaar terug in China

Na vijf jaar afwezigheid heeft Google plannen voor een comeback in China. In 2010 verliet Google de Chinese markt omdat het niet wilde meewerken aan de zelfcencuur die China eist van zoekmachines op het vasteland van China.

Google verplaatste de servers naar Hong Kong en leidde sindsdien alle zoekopdrachten uit het Chinese vasteland om naar Hong Kong. In praktijk is Google de afgelopen jaren zo goed als niet toegankelijk geweest vanuit het vaste land, door internetblokkades opgeworpen door de Chinese overheid.

Ook Google Play is onbruikbaar in China. Daar lijkt dit jaar nog verandering in te komen. Het Chinese Sohu schrijft:

Google zal op zijn vroegst deze herfst zijn herintrede doen in de Chinese markt, met het uitbrengen van een Chinese versie van de Google Play app store. Ook heeft Google plannen om meer apparaten te ondersteunen in de nieuwste versie van het Android besturingssysteem.

Sinds meer dan een jaar is Google een versie van de Google Play app store aan het onderzoeken. Deze versie van Google Play bevat enkel apps en diensten die door de Chinese overheid zijn goedgekeurd. Deze Google Play app store zal geinstalleerd staan op smartphones die voor de Chinese markt zijn geproduceerd, en waarop een door Google geautoriseerd Android besturingssysteem draait.

Google zou ook plannen hebben andere diensten te herintroduceren in de Chinese markt. Google’s terugkeer in China zou een grote verandering betekenen in de houding van Google ten opzichte van het cencuurbeleid van China.


Vertaling Chinees – Nederlands: Jianghu
Bron: Sohu