China op vakantie: consumeren in het buitenland

De eerste dag van oktober viert China ieder jaar de oprichting van de Volksrepubliek China, op 1 oktober 1949. Deze nationale feestdag luidt eveneens de jaarlijkse gouden week in, oftewel de week vakantie die verbonden is aan de Nationale dag van de Volksrepubliek China. Een week lang heeft heel China vrij, een kans die veel Chinezen aangrijpen om op vakantie te gaan. Meestal in eigen land, maar ook steeds meer Chinezen kunnen zich een weekje buitenland veroorloven, om zo de onmetelijk lange files in China te vermijden.

Dat vakantie vieren voor veel Chinezen gelijk staat aan buitenlandse luxeproducten inkopen is ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. De Chinese media doen vandaag verslag van de landen die inspelen op China’s consumentisme in het buitenland:

De Chinese massa’s reizen dit jaar weer de grens over, met Japan en Zuid-Korea als populairste bestemmingen. De gouden week van 1 oktober is aangebroken, en volgens statistieken aangaande groepsreizen, pakketreizen en cruiseschipreizen van reisorganisatie Ctrip is de ranglijst van meest bezochte bestemmingen als volgt: Japan, Zuid-Korea, Thailand, Hong Kong, Macao, Taiwan, Amerika, Singapore, Indonesië, Malediven en Italië.

Winkels in bovengenoemde landen zien hun kans schoon om te profiteren van de kooplustige Chinese toeristen. Japanse winkels gaan daarin het verst, daar zijn enkele winkels speciaal ingericht op de ontvangst van de Chinese toeristen, en worden er toeristenkortingen gehanteerd. In meerdere Japanse winkels zijn zelfs borden met teksten in het vereenvoudigd Chinees geplaatst, speciaal voor de toerist uit het Chinese vasteland:

In het otaku paradijs Akihabara hebben winkels in het oog springende posters opgehangen met groot in het Chinees geschreven “fijne nationale feestdag”.

In veel Japanse winkels zijn zelfs de labels en de omroepberichten in het Chinees. Een teken van China’s macht, en van het respect dat Japan heeft voor China, aldus een van de winkelende Chinese toeristen:

Een toerist uit het vasteland van China vertelt zijn mening: “China is sterk en groot, China is een wereldmacht! Waaraan zie je dat? Aan dat je gerespecteerd wordt! China is nu machtig, de economie is nu ontwikkeld en is al groter dan die van Japan, natuurlijk kijken ze dan op tegen China!”

Hij vervolgt: “De Chinezen hebben geld, en dan? De Chinezen helpen Japan! We helpen ze hun economische problemen op te lossen! Japan zou de gewone Chinese man moeten bedanken! Het Chinese volk moeten bedanken! Beseft Japan dat wel?”


Vertaling Chinees – Nederlands: Jianghu
Bron: Guancha