Wanneer kan China weer met gerust hart Chinese melkpoeder kopen?

De Chinese online krant The Paper zoekt antwoord op de vraag wat ervoor nodig is de Chinese consument weer aan melkproducten uit eigen land te krijgen. Zeven jaar na het melamine schandaal van september 2008, waarbij 300.000 kinderen ziek werden en 6  baby’s omkwamen na het consumeren van Chinese melkpoeder dat melamine bevatte, is de Chinese consument nog altijd niet gerust op de veiligheid van Chinees melkpoeder. The Paper laat een ongeruste vader aan het woord:

“Vanaf de geboorte van mijn kind tot ze 3 jaar was bracht een vriend altijd melkpoeder uit Japan voor me mee. Chinese melk vertrouw ik niet, maar bij melk uit het buitenland ben je bang dat er plotseling niet meer aan te komen is.” Vertelt meneer Ding uit Harbin vol onmacht over zijn “melk uit het buitenland” ervaring.

Recente cijfers van de Chinese Melkindustrie Associatie zijn beschamend: de Chinese melkproductie staat derde op de wereldranglijst in kwantiteit, terwijl geïmporteerde melkproducten een derde van de totale landelijke melkconsumptie uitmaken.

Er zouden echter tekenen zijn van verbetering binnen de melkindustrie en verhoging van het consumenten vertrouwen:

“Bijna 50% van de binnenlandse veehouderij gebeurt momenteel op grote schaal, een aanzienlijke verhoging ten opzichte van zeven jaar geleden. De hervorming van de industrie versnelt; de zuivelproducten van enkele binnenlandse grootschalige melkindustrie collectieven hebben al een internationaal hoogstaande kwaliteit behaald. Je kunt zeggen dat dit de beste periode is voor de ontwikkeling van de melkindustrie sinds het melamineschandaal.” stelt Li Shengli, wetenschapper en hoofd van het technisch stelsel van de nationale melkkoeien industrie.

De kwaliteitsstandaarden van de Chinese zuivelindustrie doen in veel gevallen niet onder voor die in westere landen. Waarom blijft de consumptie dan toch achter?

“Waarom is de consument nog steeds weg van melk ‘meegenomen’ uit het buitenland? De voornaamste reden is dat, na het melamineschandaal, het consumentenvertrouwen in de kwaliteit nog altijd onvoldoende is.” zegt Song Liang, analist geavanceerde zuivelindustrie, hierover.

Volgens The Paper stellen specialisten dat er weliswaar een verbetering van kwaliteit heeft plaatsgevonden in de zuivelindustrie, maar dat er nog altijd gevaar loert. Om meer Chinezen aan de Chinese melk te krijgen, moet er nog meer vooruitgang geboekt worden op de gebieden van onder andere kwaliteit en productiekosten. Het artikel sluit af met welke stappen er volgens de Chinese overheid concreet zouden moeten worden genomen:

“Volharden in het enerzijds ontwikkelen van de productie, en anderzijds de regulatie van veiligheid en kwaliteit. De verbetering van productsoorten moet worder versterkt, de kwaliteit van producten moet worden verhoogd, merken moeten worden gecreëerd. Schaalvergroting, intensivering, standaardisering en industrialisering moeten worden voortgestuwd, en er moet een ontwikkelingsmodus worden opgezet van een aaneengeschakelde integratie van planten, fokken en verwerken.” stelt Han Changfu, minister van landbouw.


Vertaling Chinees – Nederlands: Jianghu
Bron: The Paper